Po nebrušene start-up dragulje in prebojne industrijske partnerje na konferenco Future 4.0!

Druga izvedba konference Future 4.0, ki je namenjena ekskluzivnemu povezovanju start-upov in korporacij, ki so na kakršenkoli način povezani z industrijo oz. industrijo 4.0, je letos presegla vsa pričakovanja organizatorjev! Dogodka, ki danes in jutri poteka v Velenju, v velikem skladiščnem prostoru Gorenja, se je udeležilo več kot 300 obiskovalcev iz vrst start-upov, industrijskih korporacij in ostalih udeležencev ter več kot 20 mednarodno uveljavljenih govorcev, ki so v Velenje prišli iz Italije, Avstrije, Madžarske, Hrvaške, BiH, Srbije, Črne Gore, Albanije in Slovenije ter iskali priložnosti za sodelovanje na več kot 130 vnaprej organiziranih ena-na-ena sestankih.

Kot je na srečanju z novinarji uvodoma povedala Karla Sitar, direktorica SAŠA inkubatorja, ki je glavni organizator dogodka, se je formula ”mešanja krvi” stare uveljavljene industije in mladih prebojnih start-upov izkazala za pravilno, saj obema lahko zagotovi odlične rezultate pri razvijanju novih visokotehnoloških rešitev in njihovemu preboju na globalne trge.

Most med dvema zelo različnima svetovoma.
”Velenje kot tipično industrijsko okolje, v katerem hkrati domuje dinamičen start-up ekosistem, s konferenco, kot je Future 4.0, dejansko gradi most med dvema tako zelo različnima svetovoma. Za njuno povezovanje je namreč potrebnih kar nekaj izkušenj, znanj in sodobnih prijemov vodenja, zato smo resnično počaščeni, ko po dogodku izvemo, da so se denimo tri korporacije, ki so se lani udeležile prve izvedbe konference Future 4.0, odločile za ta pomemben korak in začele sodelovati s start-upi, je povedala Karla Sitar.

Ključni igralci za prestrukturiranje premogovne regije.
Tudi Peter Dermol, podžupan občine Velenje, meni, da je povezovanje start-upov in korporacij win-win formula, in da je občina Velenje kot solastnica SAŠA inkubatorja izjemno zadovoljna, da je na dogodku, kot je Future 4.0, dejansko možno dobiti vpogled v futuristične dimenzije industrije, in v zgoščenem dogajanju na enem mestu spoznati vse najsodobnejše tehnologije ter primere dobrih praks. ”Čeprav v lokalnem okolju ni bilo vedno lahko upravičevati aktiven vstop v lastniško strukturo SAŠA inkubatorju, pa se je ta odločitev danes izkazala za več kot pravilno, saj je iz njega izšlo več kot 50 novih podjetij, ki so skupaj ustvarila več kot 70 novih delovnih mest, hrati pa gre za skupnost mladih ljudi z novimi idejami, ki bodo lahko igrali pomembno vlogo pri preobrazbi naše premogovniške regije,” je še pojasnil Peter Dermol.

Start-upov, primernih za industrijo, ni prav veliko.
Tudi industrijska velikana Gorenje in Kolektor, ki že od prve izvedbe kot soorganizatorja podpirata konferenco Future 4.0, sta bila nad številčnim obiskom korporacij in kakovostnih start-upov zelo navdušena. Po besedah Mateje Lavrič, direktorice korporativnega sklada Kolektor Ventures, ki je v Sloveniji in regiji eden najbolj aktivnih in uveljavljenih korporacijskih investitorjev v start upe, je iskanje primernih start-upov za industrijska okolja težko delo, saj jih na splošnih start-up dogodkih ni prav veliko.

Skupnost z nebrušenimi start-up dragulji
”Future 4.0 nam tako dejansko rešuje zelo pereč problem iskanja primernih partnerjev pri razvoju prebojnih rešitev za pametne tovarne prihodnosti, hkrati pa smo navdušeni, da s tem dogodkom gradimo skupnost, v kateri lahko velikokrat naletimo na nebrušen start-up dragulj, ki ga sicer ne bi našli, če ne bi skupaj z vsemi sodelujočimi korporacijami na dogodku, kot je Future 4.0, ustvarili povpraševanje po njih,” pojasnjuje Mateja Lavrič. Po besedah Blaža Nardina, predstavnika Gorenja in GZS, pa so dogodki, kot je Future 4.0, pomembni tudi zato, kar je na njih možno priti do novih znanj, s katerimi lahko korporacije ostanejo konkurenčne tudi v prihodnje.

Impresivna vizualna in vsebinska izvedba.
Nad izjemno organizacijo in impresivno vizualno ter vsebinsko komponento konference Future 4.0 sta bila navdušena tudi Matej Gajzer, predstavnik TECES, in Jernej Salecl iz MGRT. Oba sta poudarila, da so takšni dogodki dokaz, da je povezovanje ključen element uspeha, predvsem pri komercializaciji inovacij, ki sicer na vse zahtevnejših in negotovih trgih zlahka ostanejo spregledane ali celo nerealizirane.

Future 4.0 se bo širila po nekdanji Jugoslaviji in Balkanu.
Ob zaključku srečanja z novinarji se je direktorica SAŠA inkubatorja še enkrat zahvalila vsem osmim korporacijskim partnerjem – Gorenju, Kolektorju, BSH hišnim aparatom, Iskri, Iskratelu, Esotechu, Uniorju in Pošti Sloveniji. ”Brez vaše podpore, podpore občine Velenje, GZS-ja, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter TECES-a oz. SRIP-a pametnih stavb in doma z lesno verigo, nam ne bi uspel tako zahteven organizacijski zalogaj. Hkrati vsebina konference predstavlja našo usmeritev in glavni program delovanja tudi v bodoče, pri čemer želimo Future 4.0 v prihodnjem letu ali dveh razširiti na celotno področje nekdanje Jugoslavije in Balkana,” je druženje z novinarji na prvi dan konference Future 4.0 sklenila Karla Sitar.