5 USPEŠNIH LET SAŠA INKUBATORJA

[kc_row use_container=”yes” force=”no” column_align=”middle” video_mute=”no” _id=”900998″][kc_column width=”12/12″ video_mute=”no” _id=”398134″][kc_column_text _id=”646341″]

V sredo, 30. septembra 2020, smo v Podjetniškem centru Standard pripravili praznovanje ob 5. obletnici delovanja PC Standard in nove ekipe SAŠA inkubatorja.

V petih letih je Podjetniški center Standard postal dom najboljših zagonskih podjetij SAŠA regije. V SAŠA inkubatorju je zraslo 61 novih podjetij, ki so skupaj ustvarila 99 novih delovnih mest. Podjetja v PC Standardu in PC Rudarskem domu so v letu 2019 skupaj ustvarila 11,2 mio čistih prihodkov, kar je 30% rast glede na leto 2018. V programe, ki smo jih skrbno zasnovali in izvedli, pa se je uspešno vključilo več kot 250 podjetij.

Pred petimi leti nismo vedeli, kam se podajamo. A danes smo ponosni na prehojeno pot. Tudi podžupan MOV Peter Dermol, je v uvodnem nagovoru izpostavil, »da je Saša inkubator subjekt, ki predstavlja visoko dodano vrednost v MOV. Trenutno stojimo pred izzivom prestrukturiranja regije, številne večje družbe pa izgubljajo delovno moč. V fazi prestrukturiranja bodo mlada zagonska podjetja še kako pomembna. Prepričan sem, da se bo uspešna zgodba nadaljevala in da je to šele začetek nove poti, ki vodi v svetlo prihodnost.«

Veseli smo, da upravičujemo pričakovanja naših zvestih podpornikov, med katerimi je tudi Javna agencija SPIRIT in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. Praznovanje se je udeležila tudi Ajda Cuderman, državna sekretarka na MGRT, ki je ob tej priložnosti poudarila: »SAŠA inkubator je primer dobre prakse, saj ima tudi merljive rezultate – od 200 podjetniških idej, namreč uspešno deluje 40 podjetij.«

Snujemo nadaljnji razvoj. Na dogodku  je potekala živahna razprava o prihodnosti podpornega okolja in kako postati še boljši sopotnik podjetništvu v SAŠA regiji.

Uspeh ne pride čez noč! Karla Sitar, direktorica SAŠA inkubatorja

Glede na to, da smo v industrijskem okolju, moramo razmišljati o specializiranem industrijskem inkubatorju, ki zagonskim podjetjem ponuja vso infrastrukturo in znanje. Na tak način bo dolina postala še bolj privlačna za mlade potenciale. Zavedati pa se je potrebno, da uspeh ne pride čez noč, ampak je  posledica kreativnosti, energije, znanja in trdega dela celotne ekipe.

Potrebujemo evolucijo, ne revolucijo! Matej Rus, direktor Tovarna podjemov

»Prepričan sem, da je ključna kontinuiteta in ne drastične ter nepremišljene hitre spremembe. Verjamem, da so okolja kot je SAŠA inkubator – zdrava okolja, kjer se dela srcem in to je ključ do uspeha«.

Do 2027 financiranje iz davčnih olajšav. Branko Drobnjak, predsednik Poslovnih angelov Slovenije

»V Sloveniji nam manjka samo en element –  davčne olajšave za vlaganja V startup okolja. Tudi v Silicijevi dolini je v prvi fazi država dajala podporo v smislu denarja iz proračuna, kasneje pa je to spremenila v davčne iniciative. V obdobju do leta 2027 se moramo navaditi, da se bodo podporne infrastrukture financirale iz davčnih olajšav za zasebni kapital.«

Ne dajat podjetjem ribe, naučimo jih lovit. Ajda Cuderman, državna sekretarka MGRT

»Ni boljše ideje kot to, da malo podjetje povežeš z večjimi in jih konkretno podpreš. Pomembno je, da se ne financirajo tisti subjekti, ki samo oddajajo prostore, ampak tisti, ki uspešno delujejo predvsem v vsebinskem smislu«.

Največji napredek je, da si ekipa upa. Franci Bratkovič, direktor Razvojnega centra Novo mesto

»Pred petimi leti nam je manjkal predvsem pogum. Danes pa mislim, da je največji napredek, da si ekipa upa”.

[/kc_column_text][/kc_column][/kc_row]