Uspešno izpeljali kreativno konferenco Be creARTive

V četrtek, 22.9.2022 je v prostorih SAŠA inkubatorja ob zaključku evropskega projekta SCALE SMEs potekala zaključna konferenca Be CreARTive, na kateri so premierno predstavili večjezično platformo in inovativni priročnik za ustvarjalce, ki sta plod dela in sodelovanja 6-ih partnerjev iz petih držav članic EU (Hrvaška, Slovenija, Zahodna Makedonija, Grčija, Italija in Španija).

Projekt SCALE SMEs, podprt s sredstvi sklada Erasmus +, je namenjen zagotavljanju razvoja kompetenc in znanja posameznikov in malih podjetij v kreativno – kulturnem sektorju. Ustvarjalci lahko dostopajo do inovativnega priročnika, ki poleg analize in lokalnega pregleda trga omenjenega sektorja po državah, omogoča dostop do izobraževalnih gradiv in modulov ter povezovanja, na večjezični platformi.

Na fotografiji: Predstavitev priročnika in platforme; Foto: Milan Njenjić

Po predstavitvi omenjenega priročnika in platforme, ki jo je pripravil Jan Skok, je sledil pogovor s Tinetom Lugaričem, kreativnim direktorjem in soustanoviteljem kreativnega studia Trampolin, ki je v svoji več kot 17 letni karieri sodeloval z največjimi oglaševalskimi agencijami ter skrbel za tržno – komunikacijske zgodbe največjih slovenskih naročnikov, za katere je prejel številne nagrade in priznanja. Obiskovalcem je med drugim predstavil odmevne in uspešne projekte, ki so jih za svoje stranke izvedli v njihovi agenciji, delil svojo osebno zgodbo ter poudaril, da se vsi rodimo kreativni. Nekoč ga je njegov 5 letni sin vprašal: »Ati, ali bi imeli doma smehomat?« »Če bi idejo zatrl in rekel, eh, to se ne da, potem bi zatrl generiranje novih idej, tako pa sem ideji prisluhnil in postavil kakšno vprašanje. Na isti način bi morali delovati tudi v podjetjih do zaposlenih in celotne ekipe, sicer ustavimo tok idej in ustvarjalnosti.«

Na fotografiji: Tine Lugarič, Trampolin; Foto: Milan Njenjić
Na fotografiji: Tine Lugarič, Trampolin in Ana Anžej, direktorica SAŠA inkubatorja med pogodovorom; Foto: Milan Njenjić

Sledila je delavnica s priznanim fotografom Aljošo Videtičem iz Velenja, ki se ukvarja s poročno fotografijo, v katero ujame igro naravne svetlobe in spontanosti. Ne zanima ga klasičen poročni kič, za dobro fotografijo ob poletni nevihti vztraja premočen do kosti in serije fotografij, ki jih ustvari, napišejo unikatno zgodbo. Dobili in slišali smo veliko dobrih nasvetov, kakšno opremo potrebujemo in kateri pogoji morajo biti izpolnjeni, da nastane dobra fotografija, ki pa jo je danes možno narediti tudi s telefonom. Sledila je delavnica portretnega fotografiranja s telefonom, na kateri so sodelujoči prejeli portretno fotografijo.

Na fotografiji: Aljoša Videtič, fotograf in Jan Skok, SAŠA inkubator; FOTO: Milan Njenjić
Na fotografiji: Aljoša Videtič, fotograf; Foto: Milan Njenjić

Po končanem uradnem delu je bil čas za skupinsko ustvarjanje in kreativni izziv. Ekipe mladih ustvarjalcev so dobile v roke svinčnik, barvo ter velik »čopič«, s katerim še najbrž niso slikale – metlo ter šeleshamer. Vsaka ekipa je morala v petih minutah naslikati motiv živali (psa, petelina ali konja, pri tem pa ohraniti čiste roke.  Pet kreativnih minut je obsegalo skico, mešanje barve in slikanje, najbolj kreativni in iznajdljivi so metlo obrnili in si slikanje detajlov olajšali. Nastale so unikatne stvaritve, ki pričajo, da lahko posameznik znotraj niza okoliščin vedno ponudi enkraten izraz in najde rešitev. Ekipe, ki so sodelovale v ustvarjalnem izzivu so prejele nagrade SAŠA inkubatorja.

Na fotografiji: Kreativni izziv slikanja z metlo, Foto: Milan Njenjić
Na fotografiji: umetnine živali, ki so nastale pri kreativnem izzivu slikanje z metlo izpod rok dijakov umetniške smeri Gimnazije Velenje; Foto: Milan Njenjić