Startup dan Gimnazije Velenje : Sedem novih podjetniških idej

Avtor: Tina Brinar, Saša inkubator
Datum: 17 01. 2024

Startup dnevi, so pravzaprav vpogled v svet mladih. V to, s čim se soočajo, kako razmišljajo, kaj jim je pomembno, kakšne so njihove vrednote in v torek 16.01.2024, nam je bilo na Startup dnevu, omogočeno ujeti delček tega.

Razdeljeni v ekipe, so se po delavnici o osnovah podjetništva, ter delavnici o javnem nastopanju in kako opraviti s pitchanjem,  gimnazijci velenjske gimnazije, podali v svet podjetništva in razvili sedem raznolikih podjetniških idej, za katere je vsaka ekipa posnela tudi promocijski video.  

Dan smo zaključili s predstavitvami vseh sedmih novonastalih idej, komisiji pa je tokrat, premierno, na pomoč priskočila AI inteligenca in izbrala najboljšo ekipo v kategoriji BEST PITCH.

Kaj vse je nastalo?

Zeleni Raj Okusov – restavracija s personalizirano prehrano, prilagojeno invalidom, športnikom in alergikom.

Super Petka – rokavica, ki prevaja znakovni jezik in gluhim omogoča enostavno komunikacijo z vsemi, tudi tistimi, ki znakovnega jezika ne poznajo. 

Koolt – aplikacija, s katero v situaciji ko to potrebuješ, takoj izbereš novo, primerno oblačilo, ki ti ga v najkrajšem času dostavijo na lokacijo, kjer se nahajaš. Oblačila so na voljo za izposojo ali nakup.

Avatar Zdravja – aplikacija z avatarjem, za organizacijo časa in spalnega ritma.

FeeLToo – ličila, ki slepim in slabovidnim omogočajo lažje ličenje in več izbire.

SmartCourt – pametne zavese, ki omogočajo zbujanje ob naravni svetlobi, z dodanim individualnim zvočnim efektom.

HealtyBe – naprava, vezana na aplikacijo, ki preko sline ugotovi primanjkljaje in presežke v telesu in pomaga, da smo lažje v ravnovesju.

Izbrali smo najboljše v treh kategorijah:

BEST PITCH : Ekipa FeelToo – ličila, ki slepim in slabovidnim omogočajo lažje ličenje in več izbire.

BEST VIDEO : Ekipa SmartCourt – pametne zavese, ki omogočajo zbujanje ob naravni svetlobi, z dodanim individualnim zvočnim efektom.

BEST PODJETNIŠKA IDEJA: Ekipa Super Petka – rokavica, ki prevaja znakovni jezik in gluhim omogoča enostavno komunikacijo z vsemi, tudi tistimi, ki znakovnega jezika ne poznajo. 

Odpreti vrata priložnostim in mladim ponuditi možnost, da se izven sistema pokažejo takšni kot so, domov pa odidejo z zavedanjem svoje edinstvenosti, da niso zgolj del množice, temveč v sebi nosijo nekaj, česar nima nihče drug, je naša odločitev. To lahko spreminja njihova življenja in izrisuje pot k bolj sočutni, kreativni in povezani družbi.

Startup Dan je bil izveden v sklopu POMP projekta, ki je sofinanciran s sredstvi norveškega finančnega mehanizma. Sodelujemo skupaj za zeleno, konkurenčno in vključujočo Evropo.