Startup generator med zvezdami

V četrtek, 16.6.2022, se je v atriju Velenjskega gradu odvil ekskluzivni zaključni dogodek programa Startup Generator 2022, na katerem se je predstavilo 6 finalistov. Ekipe so svoje poslovne ideje predstavile pred povabljenim občinstvom, podjetniki, investitorji in poslovnimi partnerji. Strokovna komisija je izbrala 3 najboljše ekipe: Okta kompostnik, Babavita in Luka bere. Zmagovalci so prejeli točke na razpisu Mestne občine Velenje za dodelitev nepovratnih sredstev za spodbujanje podjetništva v višini 10.000 evrov.

Startup Generator je šesttedenski pospeševalniški program SAŠA inkubatorja, ki se je to leto vrnil iz virtualnega okolja v svet prave energije, mreženja, delavnic in dogodkov v živo. 12 najbolj perspektivnih ekip se je udeležilo 6-ih delavnic s področja poslovnega modela, prodaje, marketinga, financiranja in »pitchanja«. Poleg teoretičnega znanja so pridobili nasvete iz prve roke s strani startupovcev iz podjetij Graska, Malinca, Nest Campers in Cuckoo Cups. Na podlagi ocen predavateljev, mentorjev in napredka ekipe, se je v finale uvrstilo ekip 6 ekip:

  1. Dispo Market

Sistem za optimizacijo tovora v cestnem tovornem prometu.

  • Pigmenterija

Abstraktne slike in palete iz naravnih pigmentov in energetskih mineralov.

  • Luka bere

Slikanice kot vzgojni pripomoček za branje in vzgojne momente.

  • E-gostinec

CRM za gostince za optimizacijo nabave, vodenje zalog in samo organizacijo delavcev.

  • Babavita

Najzdravilnejši slovenski zvarek iz skrbno izbranih lokalnih sestavin (iz medu, jabolčnega kisa in zelišč)

  • Okta Kompostnik

Naprava, ki z novo metodo za kompostiranje zelenega odpada zadosti potrebam gnojenja za večje kmetije.

Strokovna komisija v sestavi Boštjan Gorjup (direktor BSH in član upravnega odbora Kluba podjetnikov SAŠA regije), Rok Plankelj (direktor SŠGZ), Karla Sitar (Vodja urada za gospodarski razvoj in prestrukturiranje, MO Velenje) in Ana Anžej (direktorica SAŠA inkubatorja), je izbrala 3 najboljše ekipe in poslovne ideje: Okta kompostnik, napitek Babavita in Luka bere. Zmagovalne ekipe so prejele točke na razpisu Mestne občine Velenje za nepovratna sredstva v višini 10.000 evrov, vseh šest ekip pa je prejelo vstopnice za festival kreativnih prebojev, SoundGarden Festival, ki se ob Velenjskem jezeru odvija 2. in 3. 7. 2022.

Zbrane je pozdravil Župan Mestne občine Velenje Peter Dermol: »Veseli me, da sem danes med mladimi ljudmi. Med vami, ki imate fantastične ideje, od katerih zelo veliko pričakujemo. V zadnjih letih smo dokazali, da če mlada podjetja podpiraš in jim nudiš vse tisto kar v določenem trenutku potrebujejo, so lahko uspešna. Pričakujemo, upamo in računamo na vas, da bomo tudi z današnjimi idejami v prihodnosti oplemenitili naše mesto, našo SAŠA regijo

 

Župan Mestne občine Velenje Peter Dermol

Spodbudne besede je mladim podjetnikom namenil tudi Matevž Frangež, državni sekretar iz Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo: »Zelo sem vesel programa SAŠA inkubatorja, ki med vami išče najboljše ideje. Zdaj jih res potrebujemo. Pred spremembami je vaša regija, Velenje. Mislim, da je ključ do uspeha vseh nas v tej veliki tranziciji med točko A, na kateri smo danes,  in točko B, kamor želimo priti, kjer bo naša ekonomija ustvarjala manj emisij, bo okolju prijazna, bo socialno pravičnejša in bo dajala vsem dobre in enake možnosti. Vsem 12-im ekipam, ki so sodelovale v programu, želim, da dobijo priložnosti, podporo v velenjski občini kot tudi priložnosti na trgu

 

Matevž Frangež, državni sekretar iz Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo

Direktorica SAŠA inkubatorja Ana Anžej je poudarila, da inkubator ustvarja okolje, kjer je ključnega pomena, da se podjetniki počutijo varno, pridobijo znanje, podporo in pa tudi finančna sredstva. »Danes se bo predstavilo 6 ekip, ki so dokazale, da imajo potencial. Na začetku podjetniške poti se velikokrat znajdemo v situaciji, ko se soočamo s svojimi strahovi in sami s sabo. Ampak kot je rekel že C. Chaplin, ne sme nas biti strah se soočiti s svojimi strahovi, ker tudi planeti trčijo in s kaosa se rodijo zvezde. In med temi zvezdami bomo danes preživeli nepozaben večer

  

Ana Anžej, direktorica SAŠA inkubatorja

TOP 3 EKIPE – ZMAGOVALCI STARTUP GENERATORJA 2022

  1. OKTA KOMPOSTNIK je napredna kmetijska naprava za profesionalno rabo, s katero uporabnik enostavno nadzoruje, pospešuje in optimizira proces kompostiranja organskega odpada, pri tem pa odvečni ali manj kvaliteten pridelek spremeni v koristno gnojilo in prihrani pri stroških umetnega gnojila. Naprava za zagotavljanje optimalnih pogojev delovanja uporablja napredne tehnološke rešitve s področja različnih tehničnih segmentov, ki jih Velenjčan Luka Avberšek z ekipo razvija že 7 let.

  • NAPITEK BABAVITA je najzdravilnejši slovenski zvarek iz skrbno izbranih lokalnih sestavin.  Maja Žerovnik in Amanda Kladnik, zeliščarki iz Gornjega Gradu, svojo zgodbo razvijata že nekaj let in sta zaradi svojih gostov prepoznali potrebo po unikatni in osvežilni pijači, ki ne vsebuje sladkorja, umetnih sladil in dodatkov ter mehurčkov, hkrati pa je s stekleno embalažo prijazna tudi okolju, ne le zdravju. Napitek Babavita je sestavljen iz medu, jabolčnega kisa in izbranih zelišč, na trgovske police pa prihaja v drugi polovici leta 2022.

  • LUKA BERE je projekt mladih ljudi, ki se trudijo otrokom skozi slikanice približati pomembne življenjske teme. Slikanice otrokom omogočajo lažje razumevanje tabu tem kot so žalost, smrt, izguba, staršem pa pomagajo pri vzgoji in razlagi težjih življenjskih situacij. 19-letni Jon Kanjir zaključuje predšolsko vzgojo na Gimnaziji Celje – Center in je kot bodoči vzgojitelj z empatičnostjo in zanosom z ekipo ustvaril 3 slikanice: Luka premaga žalost, Luka govori resnico in Tudi Luka nosi masko, ki so na voljo v spletni trgovini.

 
Zmagovalne ekipe (iz leve proti desni): Jon Kanjir (Luka bere), Amanda Kladnik in Maja Žerovnik (Babavita) in Luka Avberšek (Okta kompostnik)

Spektakularni dogodek so do finalne razglasitve stopnjevali moderator Igor Bračič, skladatelj in glasbeni producent Stane Špegel, glasbenik Žiga Miklavc na bobnih in ognjena performerka Gea Erjavec. Podjetje Graska, lanski zmagovalec Startup Generatorja 2021, je z veganskimi dobrotami rastlinskega kraljestva zaokrožil finalni večer.

 

Ekipa SAŠA inkubatorja in vseh 6 finalistov programa Startup Generator