Svež veter za podjetništvo v Šoštanju

Letos, marca 2022, je prostore bivšega Pristopa v sodelovanju z občino Šoštanj pod svoje okrilje prevzel SAŠA inkubator iz Velenja, z namenom spodbujanja in razvoja podjetništva v občini.

SAŠA inkubator je regijski inkubator, ki je že več let del podporne mreže SIO (subjekti inovativnega okolja), ki spodbuja nastajanje novih podjetij, zlasti tistih, ki so pomembna za večjo konkurenčnost, višjo dodano vrednost in enakomernejši regionalni razvoj podjetništva.

Prostore na Kajuhovi 1 smo obnovili in preuredili, kjer sedaj oddajamo 2 pisarni ter coworking prostor, kjer so na voljo 4 delovna mesta za potencialne podjetnike, ki šele razvijajo poslovno idejo, najemniki pa imajo možnost souporabe majhne kuhinje in sejne sobe. Ker pa prostori sami po sebi brez vsebine ne predstavljajo dodane vrednosti, smo v letošnjem letu pripravili in izpeljali 6 dogodkov ter delavnic, namenjenih potencialnim podjetnikom ter obstoječim podjetnikom v občini Šoštanj, vsem potencialnim podjetnikom pa je na voljo tudi brezplačno, podjetniško svetovanje s strani mentorjev SAŠA inkubatorja.

V aprilu smo na svečani uradni otvoritvi gostili lokalnega podjetnika Urbana Rotnika, ki je z ekipo Moohero zasnoval pametno ovratnico za goveda in se s startup idejo uvrstil med tri najboljše ekipe programa Startup Generator ter prejemnike 10.000 eur nepovratnih sredstev s strani Mestne občine Velenje.  Dogodka se je udeležil tudi župan Darko Menih, ki je pozdravil navzoče ter na kratko predstavil zgodovino prostorov, direktorica Ana Anžej pa je dodala, da smo mi tisti, ki mladim in kreativnim posameznikom in ekipam ustvarjamo priložnosti ter pomagamo na poti uresničevanja idej in potencialov.  

O pomenu uporabe in uvajanju digitalnih tehnologij, avtomatizacije v poslovanje, o samem pomenu digitalizacije ter možnostih pridobivanja nepovratnih sredstev za digitalno transformacijo, je tekla beseda na junijski delavnici, ki jo je izvedel Jure Verhovnik. Digitalizacija vpliva danes na vse delovne procese v podjetju, od zaposlenih zahteva nova znanja in veščine, na nas je, da naredimo korak naprej, je dodal predavatelj Jure, ki je udeležence opomnil tudi na strateško pomembna dokumenta za dvig stopnje digitalizacije: Digitalna Slovenija 2030 in Digital Single Market Strategy.

V juniju smo poleg predstavitve mentorskega programa SAŠA inkubatorja prisluhnili zanimivemu pogovoru s podjetnico Nino Majcen, ki je z nami delila svojo podjetniško zgodbo. Skozi pripovedi in izkušnje podjetnikov stopamo po prehojeni poti, spoznavamo izzive, ki se nam postavljajo na poti in se lažje izognemo potencialnim napakam, zato so pogovori s podjetniki dragoceni vir informacij.

Septembra smo na delavnici 3D printanja udeleženci spoznavali tehnologije 3D tiska, materiale in njihove lastnosti, pokukali v spletne knjižnice in izvedeli ogromno uporabnih namigov pri izbiri in uporabi 3D tiskalnikov. Delavnica je potekala pod vodstvom industrijskega oblikovalca in Šoštanjčana Bora Jarha, ki je z veseljem delil svoje bogate izkušnje in odgovarjal na vprašanja udeležencev, izvedeli pa smo tudi veliko zanimivosti, med njimi, da se prvi most na svetu izdelan s 3D tiskalnikom nahaja v Amsterdamu.

V jesenskem času je v SAŠA inkubatorju potekal 6-tedenski program delavnic Social media marketinga, kjer so se posvetili uporabi družbenih omrežij kot orodja za trženje, spoznavali načine za doseganje občinstva ter se posvetili postavitvi strategij za generiranje prometa. Delavnice Social media marketing tools, Marketing Canva, Marketing TikTok, Marketing Facebook in Instagram in Marketing LinkedIn je skupaj obiskalo kar 291 obiskovalcev, delavnica Marketing Etsy pa je bila izvedena v prostorih inkubatorja v Šoštanju. Etsy je spletna platforma, ki omogoča umetnikom, obrtnikom in ustvarjalcem prodajo svojih ročno izdelanih izdelkov, namenjena je tudi dobaviteljem ustvarjalnega materiala, starinam in digitalnim art izdelkom. Veselimo se lokalnih ponudnikov unikatnih izdelkov na svetovni platformi, ki predstavlja večmilijonski trg.

Leto smo zaokrožili z družabno mreženjskim dogodkom – podjetniškim zajtrkom, kamor smo povabili podjetnike velikih, srednjih in majhnih podjetij ter potencialne podjetnike iz občine Šoštanj. Navzoče je pozdravil novoizvoljeni župan občine Šoštanj, Boris Goličnik, direktorica SAŠA inkubatorja, Ana Anžej pa je podjetnike nagovorila in spodbudila k sodelovanju, k iskrenim pogovorom o tem, kaj si želimo in kaj je tisto, na čemur lahko uspešno gradimo in sodelujemo.

Druženje in mreženja sta ključ do uspešnega sodelovanja in sinergij, ki jih lahko ustvarimo le skupaj. V letu, ki prihaja, si želimo izpeljati še več dogodkov, ki spodbujajo k povezovanju in rasti podjetništva v občini Šoštanj.

Dogodkom SAŠA inkubatorja lahko sledite na spletni strani https://sasainkubator.si ali na Facebooku, kjer so ažurne napovedi za prihajajoče vsebine, prijazno vabljeni vsi, ki razmišljate o podjetništvu ali že imate podjetniško idejo, pa vam zmanjkuje poguma ali znanja, da se nam pridružite!