Od Startup programa, do uspešno razvite podjetniške ideje

Avtor: Jan Skok, Saša inkubator
Datum: 20. 7. 2023

V svetu podjetništva se vsakodnevno rodijo in razvijajo inovativne ideje, ki ne le izboljšujejo naše življenje, ampak tudi rešujejo težave, s katerimi se kot družba soočamo. Ena od takih zgodb se začne leta 2017, ko se je v našem Saša Inkubatorju odvijal program Podjetniški trampolin, na katerem se nam je pridružil tudi mlad podjetnik Marko Janko in razvijal idejo o poletnem taboru, namenjenemu otrokom s preveliko telesno težo. Med samim razvojem podjetniške ideje, ki se je odvijala s pomočjo strokovnjakov in mentorjev SAŠA inkubatorja,  je preoblikoval rdečo nit iz »hujšanje otroka« v »sprememba življenjskega stila celotne družine«, saj se je problematike želel lotit celostno, da bi bili rezultati čim bolj trajni.

Že leta 2017 se je odvil prvi tabor Gibaj in Zmagaj! Marko je združil strokovnjake z različnih področij (športni pedagogi, psihoterapevti, nutricionisti, zdravniki,…) in ustvaril okolje, ki ima široko srce, občutek varnosti in moč inkluzije. Ker je magister inkluzivne pedagogike, je dodana vrednost tabora postala prav inkluzija otrok s posebnimi potrebami.

Marka smo obiskali na taboru in z njim obudili nekaj spominov in malo poklepetali. Povedal nam je, da se programa Podjetniški trampolin, zelo dobro spomni. Spomni se vseh mentorjev, delavnic in ostalih udeležencev, ki so tisto leto bili vključeni v Trampolin, ter pomoči in vseh odličnih nasvetov, ki jih je dobil tekom programa. Poudaril je, da je imeti ob sebi ljudi, ki ti pomagajo, pojasnijo, te vzpodbujajo z idejami in nasveti, res neprecenljivo. Imeti mentorja, pomembno vpliva na pogum podjetnika v razvoju, hkrati pa je to izkušnja, ki je zelo pomembna, da res dobro zgradiš poslovno idejo.

In kaj se s taborom Gibaj in zmagaj dogaja danes? Letos se je pravkar zaključil že sedmi tabor. Otroci se vsako leto z veseljem vračajo, prihajajo pa tudi vedno novi. Letos se je tabora udeležilo 70 otrok. Aktivosti so raznovrstne, tematske delavnice, kuharske izkušnje, pogovori o prijateljstvu in težavah, ki jih prinese odraščanje, gibalne aktivnosti, obiščejo pa jih tudi različni gosti.

 Marko in njegova ekpa si želi še več otrok iz redne populacije, saj iskreno čutijo, da je to pomembna izkušnja za vse, ki sobivamo v družbi. Stik s populacijo s posebnimi potrebami je izjemnega pomena za razvoj človečnosti in čustvene inteligence in v vsakodnevnem življenju se ne dogaja ravno pogosto.

Že nekajkrat se jim je zgodilo, da so starši pripeljali na tabor svoje otroke in jih ob spoznanju, da bodo na taboru skupaj z otroci s posebnimi potrebami, tudi takoj odpeljali. Očiten je strah pred nepoznanim, pred tem, ko človek ne ve kaj pričakovati. Vse to so seveda normalni občutki in na tej točki manjka le priložnost izkušnje. Tabor Gibaj in zmagaj daje to priložnost in na to so ponosni.

Vsi člani ekipe so redno zaposleni, tabor pa čutijo kot njihov doprinos svetu in družbi. Osnovna ekipa je zdaj že pet leti ista, vsako leto pa se jim pridružijo tudi študenti in študentke iz različnih fakultet. Letos recimo bodoči specialni pedagogi.

Rdeča nit skozi vsa leta ostaja ista – tabor zdravega življenja in inkluzija. Letos so jih obiskali tudi prijatelji iz Srbije in s seboj pripeljali otroke s posebnimi potrebami, ter prostovoljce.

Tako se je izoblikovala in zrasla Markova poslovna ideja, ki je bila leta 2017, v programu Podjetniški trampolin samo osnutek. Skozi leta so ustvarili okolje ki izobražuje, združuje, razbija tabuje, opogumlja in bogati vsakega, ki se odloči tabor obiskati. Naj bo ta zgodba inspiracija za tiste, ki jo potrebujejo. Naj bo čisto nežna brca v zadnjico tistim, ki ves čas čakajo na pravo priložnost, a ne naredijo koraka. Saj v resnici ne veš, kam te bo peljala podjetniška pot, ne veš kaj vse te čaka, veš pa, da je v ob pravi podpori, med pravimi ljudmi, ta pot lahkotnejša in brez tistih velikih kamnov, ki sicer kar precej pikajo v podplate.

Aktivnosti SAŠA inkubator d.o.o v okviru operacije »JR podporno okolje 2023« sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014 – 2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.