Startup Summer Camp 2023

Avtor: Tina Brinar, Saša inkubator
Datum: 28 08. 2023

V petek 25.8.2023 in soboto 26.8.2023, se je na Letnem kinu pri Velenju, odvil vikend Startup Summer Camp. Učili smo se planiranja, govorili o produktivnosti, razvijali in pilili poslovne ideje, ter osvetlili pomembno temo – kako sestaviti dobro, produktivno ekipo.

Z nami je bil Boštjan Vidmar (Viralen.si), ki je poskrbel za novo znanje s področja produktivnosti in »time managementa«. Govorili smo o tem, kako pridobit lasten nadzor nad dogajanjem okoli nas, kako organizirati dan, mesec, leto in tako doseči več v omejenem času. Pomembno je, da mi nadziramo podjetje in ne podjetje nas, je izpostavil Boštjan in dodal še, da je cilje potrebno planirati in imeti tudi strategijo, kako do njih, da jih dosežemo.

Sledil je izziv, ki je udeležence startup vikenda potegnil v svet kreativnega razmišljanja in kreiranja novih poslovnih idej. Razdeljeni v skupine in vsak s svojo vlogo znotraj teama, so razmišljali izven okvirjev in razvijali ideje na področju energije, prehrane, športa, trajnostnega razvoja in turizma. Kreativno razmišljanje v izzivu, je prineslo pet izjemno izvirnih, zanimivih in zabavnih podjetniških idej, ki so jih ob ognju predstavile vodje skupin. Vse od izolacije iz otroških plenic, pa do hitrejše razgradnje plastike s pomočjo narave, smo skovali.

Timskemu delu, spoznavanju, krepitvi medosebnih odnosov in še boljšemu sodelovanju znotraj skupnosti, je bil namenjen teambuilding,  ki je sledil delavnici Jureta Ferleža, na kateri smo se naučili kako prepoznati osebnostne lastnosti,  talente in kompetence, ki jih potrebujemo v ekipi, ter kako jih združiti  v usklajen in učinkovit team. Vzdušje v ekipi, produktivnost, odnosi, empatija, zaupanje, strokovnost, znanje, vse to ekipo poveže v sklenjen krog in ji da trdno osnovo za doseganje zastavljenih ciljev. Z nami je podelil tudi tole misel – Če se napake, nesoglasja in konflikti znotraj teama rešujejo uspešno, je uspeh zagotovljen tudi na vseh ostalih področjih.

Sobotno jutro je bilo namenjeno delavnici – Kako postati startup podjetnik. Posvetili smo se ključnim vidikom podjetništva, inovativnega razmišljanja ter bistvenim korakom, ki jih je treba upoštevati pri ustanavljanju lastnega podjetja. Delavnici sta se pridružila tudi Jon Kanjir in Timotej Gungl, mlada podjetnika, ki sta spregovorila o svoji podjetniški poti, ter dokazala, da se podjetniške veščine in podjetniško razmišljanje, razvijajo že od mladih nog.

Del sobotnega dogajanje je bil namenjen tudi našim najmlajšim, ki so se skupaj s starši podali na interaktivno doživetje, na katerem so z ustvarjanjem  likovnih izdelkov in prodajo le-teh pridobili prvo izkušnjo podjetništva. Spodbudili smo jih k razmišljanju izven okvirjev in iskanju novih priložnosti.

Sledil je vrhunec dogodka – podelitev nagrad trem ekipam, z najboljšimi pitchi.  Matičeva, Jonova in Timotejeva, so bile tiste ekipe, ki so od žirije prejele največ točk in bile nagrajene s praktičnimi nagradami SAŠA inkubatorja.

Dogajanje Startup Summer Campa se je zaključilo s timskim delom ob žaru, pod taktirko bivšega startupovca Miha Robnika, ki deluje pod imenom Fotr kuha.

Startup Summer Camp je zagotovo dvignil podjetniško energijo in jasno izrazil pomen razvoja dobre podjetniške ideje in njene predstavitve. Poslovili smo se polni novega znanja, motivacije in pripravljenosti za spopadanje z izzivi, ki jih prinaša dinamično podjetniško okolje.

 

Aktivnosti Saša inkubator d.o.o. v okviru operacije “JR podporno okolje 2023” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014 – 2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.