Startup Vikend: Kreativnost mladih dijakov zasijala v svetlo prihodnost!

Avtor: Tina Brinar, Saša inkubator
Datum: 29 09. 2023

S Startup Vikendom kreativnost mladih dijakov zasijala v svetlo prihodnost!

V sredo 27.9.2023 in četrtek 28.9.2023, se je v prostorih SAŠA inkubatorja odvil izjemen dogodek, Startup Vikend, na katerem je sodelovalo preko 100 dijakov Šolskega centra Velenje. Razdeljeni v 17 ekip, so se preko interaktivnih delavnic o osnovah podjetništva, AI orodjih in pripravi in predstavitvi pitchev, podali v razburljivi svet podjetništva. Za občutek, da zmorejo vse in da nič ni nemogoče, pa je poskrbel Startup izziv : Naredi selfie z znano osebnostjo Velenja.

Strokovna komisija je izbrala tri najboljše podjetniške ideje: Lingolens, Mirix in Go Sound, nagrado za najboljši pitch je prejela ekipa Find Mate, zmagovalna ekipa Startup izziva, pa je uspela narediti selfie z županom Mestne občine Velenje, Petrom Dermolom. Vse ekipe so bile nagrajene s praktičnimi nagradami SAŠA inkubatorja.

Startup Vikend je program namenjen dijakom, na katerem naredijo prve večje korake v podjetništvo, se naučijo razmišljati izven okvirjev in iskati priložnosti namesto strahov. Na tem dvodnevnem dogodku, pridobijo obilico novega znanja in podjetniških veščin, ki so jim v korist tako v šoli, kot tudi v vsakdanjem življenju, ob tem pa okusijo tudi svet izven cone udobja.

Dijake je na samem začetku pozdravila Ana Anžej, direktorica SAŠA inkubatorja,  sledil pa je motivacijski pogovor s Katjo Mogilnicki, ki je svojo podjetniško pot začela pred dvema letoma, na Startup Vikendu v SAŠA inkubatorju in letos postala absolutna zmagovalka Genius Olypiad 2023 v New Yorku. Zatem so se dijaki s pomočjo mentorjev podali v razburljivi svet podjetništva, ter na lov za najboljšo poslovno idejo.

S pomočjo znanja, pridobljenega na delavnicah in ob opori mentorjev, so dijaki razvili res inovativne podjetniške ideje, ki so jih pogumno in samozavestno predstavili pred strokovno komisijo v sestavi: Gabrijela Fidler, ravnateljica Gimnazije Velenje, Simon Konečnik, ravnatelj Elektro in računalniške šole Velenje in Matic Kolar, direktor podjetja WEB Center.

Videli smo 17 izjemnih predstavitev podjetniških idej, za najboljšo med njimi pa je bila izbrana predstavitev ekipe FIND MATE, ki je razvila poslovno idejo obeska, s pomočjo katerega izgubljanje stvari postane preteklost. S pomočjo obeska so stvari vedno na pravem mestu, ne glede na to, kje se nahajajo. 

Med tremi najboljšimi podjetniškimi idejami, pa se je na prvo mesto uvrstila ekipa LINGOLENS, drugo mesto je pripadlo ekipi MIRIX, tretje pa ekipi GO SOUND.

  1. LINGOLENS – očala, ki gluhim osebam s podnapisi v realnem času omogočajo nemoteno komunikacijo in vstopanje v vseživljenjske situacije.
  2. MIRIX – aplikacija, ki odklepa polni potencial obstoječe garderobe v tvoji omari, saj pomaga pri neskončnih možnostih kombiniranja, za različne priložnosti.
  3. GO SOUND – zvočnik, vgrajen v ovitek telefona, da je dobra glasba lahko vedno s tabo, kamorkoli greš.

O tem, kako so preživeli ta dva dneva in kakšno je njihovo mnenje o dogodku Startup Vikend, smo povprašali tudi dijake in ti so povedali:

»Meni se je izkušnja zdela zelo zanimiva, spoznala sem nove ljudi, s katerimi mislim, da bom ostala v stiku in hvaležna sem za novo znanje in nove izkušnje.«

»V teh dveh dneh mi je bilo res fajn, vključiš domišljijo in dobiš polno novih idej. Meni se je zdela super izkušnja in definitivno bi jo priporočala vsem in tudi ponovila bi jo.«

»Imel sem se res fajn. Pričakoval sem, da nas mogoče ne bodo jemali resno, ker smo mlajši, še vedno srednješolci, da ne bomo imeli nekih dejanskih idej, pa se ni zgodilo nič od tega. Z nami so bili res prijazni, nam pomagali, nas vzpodbujali, verjeli v nas tudi če mi nismo. Skupina v kateri sem bil je bila super in razvili smo super idejo.«

Na Startup Vikendu, smo bili priča nečemu večjemu od zgolj dogodka. To je izkušnja s popotnico, ki je naučila, da ni omejitev za tiste, ki sanjajo in si pogumno in samozavestno drznejo ustvariti. Dijaki so dokazali, da so pripravljeni premagati ovire, razmišljati izven okvirjev, ter sprejeti priložnosti, ki jim jih ponuja podjetniški svet. Vsi skupaj smo zgradili most do prihodnosti, kjer nič ni nemogoče.”

Inspiracijski pogovor s Katjo Mogilnicki:

Pitchanje zmagovalne ekipe:

Zmagovalna ekipa: LINGOLENS

Drugo uvrščeni: MIRIX

Tretje uvrščeni: GO SOUND

Nagrada za najboljši pitch: FIND MATE

Zmagovalci Startup izziva in nastala fotografija z županom Mestne občine Velenje, Petrom Dermolom: 

Aktivnosti Saša inkubator d.o.o. v okviru operacije “JR podporno okolje 2023” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014 – 2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.