Startup Vikend: Pogled v osnovnošolski svet svežih podjetniških idej

Avtor: Tina Brinar, Saša inkubator
Datum: 23. 10. 2023

V prostorih  SAŠA inkubatorja, je v četrtek 19. in petek 20. oktobra, vel svež veter, saj je več kot 70 osnovnošolcev zaplavalo v svet podjetništva, kreativnosti in finančnega opismenjevanja za mlade. Razdeljeni v 12 ekip so skovali 12 izvirnih podjetniških idej, posneli promocijske videe in za konec oboje predstavili z izvirnimi pitchi, komisija pa je izbrala zmagovalno ekipo za najboljši pitch in najboljši promocijski video.

Za najboljši pitch je bila nagrajena ekipa POOP AWAY, ki je razvila aplikacijo za iskanje stranišč po celem svetu, najboljši promocijski video, pa je posnela ekipa ZLATI ADAM, ki je razvila aplikacijo, v kateri lahko virtualno preveriš ustreznost oblačila in pred nakupom ugotoviš, ali ti oblačilo sploh ustreza.

Kar takoj smo se podali v podjetniške vode in najprej prisluhnili delavnici o osnovah podjetništva, kjer so otroci dobili vpogled v ključne vidike podjetniškega sveta. Nato smo nadaljevali z delom v skupinah in se posvetili podjetniškim idejam, potencialnim problemom, iskanjem rešitev za te probleme in razvoju poslovnih modelov. Sledili sta dve interaktivni delavnici, prva na temo pametne in varne uporabe umetne inteligence, ter druga s tematiko finančnega opismenjevanja mladih. Znanje o inovativnih, ter varnih načinih uporabe tehnologije, ter finančna osveščenost, oboje sta pomembni veščini, ki odpirata vrata novim priložnostim ter vzpodbujata kritično razmišljanje in ustvarjalno reševanje izzivov na poti do odraslosti.

Osnovnošolci so spoznali tudi Katjo Mogilnicki, ki je svojo podjetniško pot začela pred dvema letoma, na Startup Vikendu v SAŠA inkubatorju, letos postala absolutna zmagovalka Genius Olypiad 2023 v New Yorku in tako dokazala, da je vztrajnost ključ do uspeha. Katja je s pitchanjem svoje ideje naredila krasen uvod v delavnici ki sta sledili. Prva na temo javnega nastopanja in neverbalne komunikacije, kjer so osnovnošolci na primerih spoznali,  da javno nastopanje ni le skupek besed, temveč celovita kombinacija prepričljive neverbalne komunikacije, ki brez dvoma vpliva na publiko, ter druga o pripravi in predstavitvi dobrih pitchev, s pomembnim sporočilom, da za uspešen pitch ni dovolj samo dobra ideja, pač pa pomembno vlogo odigra tudi dobra zgodba.

Novo osvojeno znanje in neustavljiva kreativnost otrok sta združila moči in poleg 12-ih res izvirnih podjetniških idej, smo si med predstavitvijo le-teh, lahko ogledali tudi prav toliko raznolikih in zabavnih promocijskih video posnetkov.

Kaj so o Startup vikendu povedali osnovnošolci:

»Zanimivo je bilo, najbolj to, da smo kar cel biznis plan naredili. Bom še prišel kdaj, če me boste povabili!«

»Bilo je veliko bolj zanimivo, kot sem pričakovala!«

»Všeč mi je bilo, naučila sem se veliko novih stvari in kot tim smo super delovali.«

»Fajn mi je, z veseljem sem prišel, ker se rad pogovarjam o podjetništvu in bi enkrat rad bil podjetnik.«

Izkušnje bogatijo in tudi tokrat ni bilo nič drugače. Prepričani smo, da se je prav vsak od otrok, ugledal v neki novi luči in da bodo zaradi današnje izkušnje po svetu stopali bolj samozavestno. Za prihodnost podjetništva pa se nam tudi ni treba bati, ta mlada energija ga bo oblikovala v nekaj čudovitega.

Aktivnosti Saša inkubator d.o.o. v okviru operacije “JR podporno okolje 2023” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014 – 2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.