Odprli vrata v finale tekmovanja POPRI 2024

Avtor: Tina Brinar, Saša inkubator
Datum: 08 03. 2024

Kar 610 mladih tekmovalcev, se je letos udeležilo tekmovanja POPRI in na polfinalnih tekmovanjih,  so 6. in 7.  marca, na štirih lokacijah po vsej Sloveniji, komisijam predstavili svoje podjetniške ideje.

Tekmovali so v treh različnih kategorijah – osnovnošolci, dijaki in mladi do 29 let. Na vsakem od prizorišč, je komisija izbrala po tri ekipe iz vsake kategorije, ki so se uvrstile v finale Nacionalnega tekmovanja v podjetniških idejah mladih POPRI. Skupno se bo torej finala, 4. aprila 2024 v Novi Gorici, udeležilo 36 ekip.

Polfinale za severovzhodno slovenijo je potekalo v Saša inkubatorju, v Velenju. Predstavilo se je 12 osnovnošolskih ekip, 12 dijaških ekip in 5 ekip iz kategorije mladi do 29 let. Vsaka od ekip je v petih minutah predstavila svojo podjetniško idejo – pitch, za tem pa je pet minut izkoristila še komisija za dodatna vprašanja.

Komisijo, ki je ocenjevala dijaške ekipe, so sestavljali podjetniki: Martin Blazinšek (The Smartest way), Matic Kolar (Web Center, Pingo Shop) in Urban Rotnik (MooHero), osnovnošolske: Islam Mušić (Skill up mentor), Adnan Ajšič (HTC-Green.d.o.o.) in Jon Kanjir (Luka Bere), študentske ekipe pa so bile pod drobnogledom: Tanja Rogan (2NIGHT), Sonja Nastran (Amibit) in Rok Urbanc (Core d.o.o.)

Vsaka od uvrščenih ekip na finale Nacionalnega tekmovanja v podjetniških idejah mladih POPRI, je prejela 500eur iz nagradnega sklada za namen izboljšave poslovnih modelov.

V finale pa so se uvrstile kar tri velenjske ekipe.

KDO SO ZMAGOVALCI?

OSNOVNOŠOLCI: 

Učitek (Tiana Mlakar, Timotej Mlakar, Blaž Zelenik, Ammar Vertič) – Učitek je inovativna virtualna aplikacija, ki je namenjena osnovnošolcem, srednješolcem in njihovim staršem, da se lažje odločijo o izbiri nadaljnjega šolanja. Aplikacija omogoča, da v manj kot enem dnevu izberete idealno šolo, s popolnoma realnimi informacijami.

Namizna igra Buccaneer (Katja Muha) – Igra ‘Buccaneer’ spodbuja medsebojno interakcijo in bralno motivacijo med učenci. Zasnovana je za fizično druženje in razvoj kognitivnih veščin izven digitalnega sveta.

BugOFF (Benjamin Hostinger, Alex Krivec) – BugOFF je priročna naprava za čiščenje vizirja čelade, ki si jo želi vsak resen motorist. BugOFF združuje razpršilo in mikrokrpo v enem, uporabljamo ga lahko brez da snamemo rokavice, enostavno se pritrdi na motor in je okolju prijazen. BugOFF bugs, no asphalt hugs!

DIJAKI:

Boocover (Lara Grudnik Pritržnik)- Boocover je napreden ovitek za knjige, ki združuje že obstoječe tehnologije z nekaj inovativnimi idejami. Predvsem je namenjen tistim, ki knjige radi berejo v javnosti, a jih skrbi za njihovo zasebnost, rešuje pa tudi veliko drugih problemov, npr. zaščita knjige, estetika…

MUSIC HOLDER (Ana Kumer) – MUSIC HOLDER je torbica za zvočnik izdelana iz visokokakovostnega naravnega usnja, katera se lahko pritrdi na sedlo.

KGL POSEBNI VIJAKI IN ORODJE ( Jaka Ledinek, Jernej Glažar, Lovro Kočevar Ribič) –  inovativna rešitev KGL vijakov omogoča enostransko zategovanje, kar odpravlja potrebo po dvostranskem pristopu in pripravi luknjic. S hitrim, zanesljivim in natančnim zategovanjem ter priloženimi specializiranimi orodji omogočamo enostavnejšo montažo in povečano učinkovitost.

MLADI DO 29. LET:

StatWiz AI (Jaša Dimič, Ana Dimič, Aljaž Herman, Katarina Domjan, Nejc Habulin) – je spletna platforma za avtomatsko izdelavo statističnih analiz za diplomske, magistrske in raziskovalne naloge slovenskih študentov. Platforma s pomočjo UI omogoča, da študent z minimalnim inputom in brez kakršnegakoli znanja statistike s pomočjo platforme izdela statistično analizo.

 IQBike (Urban Vižintin, Sara Petecin, Vito Polenek, Rok Ošlovnik) – aplikacija,  s pomočjo katere bi lahko uporabniki brezskrbno uporabljali mestna kolesa ter si planirali vsakodnevne poti. S pomočjo modela strojnega učenja bi lahko lažje splanirali svoje kolesarske poti v prihodnosti ter uporabili zelen način transporta.

KOMBUČA RINA (Rebeka Robič, Inja Bolko, Nina Vahter, Amadea Flek, Lana Dolinar) – KOMBUČA RINA, “Zdravje v vsakem mehurčku “ je fermentiran naravni čaj z dodanim naravnim sokom kivija. Gre za izdelek, ki je bogat z dobrimi mikroorganizmi in mnogimi vitamini. Izdelek ni pasteriziran, zato se v njemu ohranjajo vsi vitamini in minerali ter ostaja bioaktiven.

 

Tekmovanje POPRI je vseslovensko sodelovanje regijskih partnerjev, Podjetniškega inkubatorja Podbreznik v Novem Mestu, Tehnološkega parka Ljubljana, Primorskega tehnološkega parka v Vrtojbi, ki je tudi glavni organizator tekmovanja Popri in Saša inkubatorja. Tesno ob strani pa nam stojijo tudi Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, SPIRIT Slovenija, javna agencija, Slovenski podjetniški sklad, Urad vlade za Slovence v zamejstvu in posvetu, Urad za intelektualno lastnino, Mestna občina Nova Gorica ter Občina Šempeter-Vrtojba.

Gre za močno sporočilo o enotnosti in predanosti, ki presega meje lokalnih skupnosti. Gre za predano ustvarjanje okolja, kjer se inovativnost in podjetnost cenita ter nagrajujeta ne glede na geografsko lokacijo ali socialni status.

Skupaj smo zavezani temu, da vsakemu mlademu posamezniku po vsej Sloveniji odpremo vrata v svet podjetništva, mu omogočimo prve korake in mu ponudimo priložnost, da svoje sanje uresniči.

Aktivnosti Saša inkubator d.o.o. znotraj projekta ” JR Podporno okolje 2023-2025″ so sofinancirane s pomočjo Evropske unije, Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport ter SPIRIT Slovenija.