Staro Velenje zaživelo ob dogodku Tarča priložnosti

V petek, 2.9.2022, se je v Starem Velenju premierno odvil dogodek Tarča priložnosti #biznisdejvelenje, katerega namen je bil povezati naše lokalne in regijske podjetnike in se z njimi pogovoriti o priložnostih sodelovanja, s poudarkom na izzivih, s katerimi se srečujejo, to je pridobivanje kadrov in pridobivanje (ne)povratnih sredstev. Povezali pa nismo le podjetnike, pač pa smo povezovali podjetnike in bodoče kadre, dogodka se je namreč udeležilo tudi več kot 100 dijakov in študentov, ki bodo kmalu iskali prvo zaposlitev, podjetja pa so se jim predstavljala kot potencialni delodajalci.

Razširjena družba podjetnikov je dan pričela s podjetniškim zajtrkom v Vili Bianca, ki so ga gostil SAŠA inkubator, Klub podjetnikov SAŠA regije in Savinjsko-šaleška gospodarska zbornica. Zbrane goste je nagovorila direktorica SAŠA inkubatorja Ana Anžej, podjetniki pa so ob jutranji kavi razpravljali o perečih gospodarskih izzivih, se povezovali v skupnih vizijah in iskali sinergije.

 

FOTO: Ana Anžej, direktorica SAŠA inkubatorja in podjetniški zajtrk

Uradni del programa, izobraževalni predavanji o kadrovanju (Dejan Stamenić, direktor Adecco Slovenija in Srbija) in o možnostih financiranja podjetij s strani EU razpisov (dr. Sabina Žampa in Aleksander Dolenc, Riso d.o.o.), se je odvijal v Kreativnem centru Čuk. Uvodoma je zbrane nagovoril župan MOV, Peter Dermol, ki jepovedal, da brez dobro razvitega podjetništva v naši občini ne more biti dobro razvitega športa, kulture, umetnosti ter vseh ostalih področij. »Gospodarstveniki ste tisti, ki s svojim delom ustvarjate dobre pogoje za življenje in dodano vrednost. V Velenju razvijamo poslovno cono, s posameznimi ukrepi, tudi finančnimi, pomagamo podjetništvu. Tudi s pomočjo izobraževalnega sistema bomo morali ustvariti dobre kadre, ki se bodo potem zaposlili v tem okolju. Vesel sem, da smo v Velenje uspeli privabiti tudi nova podjetja, ki bodo omogočila razvoj novih delovnih mest in tako ustvarila okolje, v katerem bomo ljudje radi živeli. Veselim se izzivov, ki so pred nami ter našega sodelovanja.« je še dodal.

 

FOTO: Nagovor Petra Dermola, župana MOV

Po izobraževalnem delu se je trg Starega Velenja napolnil z več kot 100 mladimi, dijaki in študenti iz Šolskega centra Velenje, Fakultete za tehnologijo polimerov in Fakultete za energetiko UM. Enajst predstavnikov manjših in srednje velikih podjetij znotraj regije je s kratkimi predstavitvami skušalo prepričati mlade kadre, da svojo zaposlitveno pot pričnejo v njihovem podjetju ter jim sporočiti, da je zaposlitvenih možnosti v SAŠA regiji več kot dovolj. Podjetja, ki so se predstavila in bodo v bodoče zaposlovala so: GOV-IS, Autotech, Malinca, Miel, MegaTel, Adesco, BSH, Podkrižnik Group, Carbonautica, Turna in In-SIST. Med zanimivimi predstavitvami so bodoči zaposlovalci izpostavili tudi, da se jim mladi lahko pridružijo še pred zaključkom uradnega šolanja.

 

FOTO: Predstavitve podjetij pred dijaki in študenti v Starem Velenju

»Glavno sporočilo, ki ga mladim predstavljamo je, da niso samo velika podjetja tista, ki ustvarjajo delovna mesta in priložnosti, ampak znotraj našega okolja obstaja veliko podjetij, ki so sicer manjša, manj prepoznavna, ki kot skriti dragulji ponujajo ogromno možnosti za mlade, kjer se lahko zaposlijo in tudi uspešno rastejo. » je dodala Ana Anžej, direktorica SAŠA inkubatorja.

V drugem delu dogodka, ki je bil zabaven in sproščujoč, smo pripravili pravo tarčo priložnosti (napihljiva nogometna tarča) in malce drugačno mreženje, kjer so se dijaki in študenti preko iger ročnega nogometa in namiznega tenisa imeli priložnost osebno spoznati s podjetniki in potencialnimi delodajalci.

Uspešen dogodek, ki ga je organiziral SAŠA inkubator v sodelovanju z Mestno občino Velenje, Savinjsko Mestno občino Velenje, in Klubom podjetnikov SAŠA regije ter s partnerjem Šolskim centrom Velenje, potrjuje, da je povezovanje ključnega pomena na vseh ravneh. Za sodelovanje se zahvaljujemo tudi Mladinskemu centru Velenje, Zavodu za turizem Šaleške doline in Staremu Velenju.